• Radno vreme

    07:00h - 24:00h

  • KONTAKT TELEFON

    +381 63 461 111

  • POZOVITE ODMAH

Sneg na krovu automobila = kazna 5000 dinara!

Sneg na krovu automobila = kazna 5000 dinara!

Obilne padavine snega gotovo obavezno izazovu velike promene u funkcionisanju drumskog saobraćaja. Veliki broj vozača koji zatekne svoj automobil zatrpan snegom, očisti samo vetrobransko i bočna stakla, zanemari naslage na krovu i tako krene u saobraćaj. Međutim, proverili smo u AMSS-u i dobili informaciju da tako očišćen automobil u saobraćaju predstavlja prekršaj vozača za koji je propisana novčana kazna od 5000 dinara.

Nepotpuno očišćen automobil na putu predstavlja opasnost po bezbednost, kako drugih učesnika u saobraćaju tako i za samog vozača tog vozila. Naime, sneg na krovu auta usled kočenja brzo se može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača. U takvoj situaciji može doći do panične reakcije vozača, koja može izazvati izletanje sa kolovoza, prelazak u drugu saobraćajnu traku i na kraju izazvati saobraćajnu nezgodu.

Drugi primer je kada mokar i težak sneg sklizne sa krova na brisače, blokira ih i tako čini automobil tehnički neispravnim. Takođe, sneg sa krova se može u vožnji razleteti i pasti na ostala vozila i izazvati nagle reakcije koje nertko završe saobraćajnom nezgodom.

Evo kako vas neočišćen sneg sa automobila može koštati i milionskog iznosa:

Ukoliko se dogodi teža saobraćajna nezgoda koja je izazvala veliku materijalnu štetu, teške telesne povrede ili smrt, a utvrdi se da je uzrok npr. prelazak u suprotnu saobraćajnu traku zbog isklizavanja snega sa krova na vetrobransko staklo, kompletnu materijalnu štetu pokriće osiguranje. Kasnije, osiguravajuće društvo koje je pokrilo štetu, na osnovu policijskog zapisnika ima pravo da isplaćeni iznos potražuje od krivca.

Iako mnogi ne vole jutarnju gimnastiku, naš savet je da izađete 5-10 minuta ranije, upalite automobil i dok očistite sneg, motor će se malo zagrejati. Tako ćete izbeći eventualnu novčanu kaznu i olakšati sebi vožnju po otežanim zimskim uslovima.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email

Nedavne objave

SOKOBANjA 2020

SOKOBANjA 2020

Kao jedna od destinacija koja beleži najveći porast broja poseta i noćenja u Srbiji, izdvojili bismo Sokobanju, koja je zbog svoje ponude sve interesantnija domaćim i stranim turistima. Evo nekoliko reči o ovoj banji.

Pročitaj više »